Werkhervattingspremie: bedrag stijgt vanaf 2024 naar 1.725 EUR

Van 

De werkhervattingspremie stijgt onder bepaalde voorwaarden van 1.000 naar 1.725 EUR vanaf 1 januari 2024. De werkgever kan die premie genieten bij tewerkstelling van een werknemer in progressieve werkhervatting met toelating van de adviserend arts.


Sinds 1 april 2023 kan een werkgever aanspraak maken op een werkhervattingspremie van 1.000 EUR per werknemer bij tewerkstelling van een werknemer die zich in progressieve werkhervatting bevindt.

Deze premie vormt een belangrijke hefboom voor de re-integratie van de werknemer. De bedoeling van deze nieuwe maatregel bestaat dus uit het (extra) motiveren van de werkgevers tot aanwerving van werknemers in langdurige arbeidsongeschiktheid. Lees meer hierover in ons artikel dat we reeds mochten publiceren op onze website: Nieuwe werkhervattingspremie voor de werkgever bij tewerkstelling van arbeidsongeschikte werknemers | Group S

1. Basisvoorwaarden

De werknemer die het recht doet ontstaan, moet minstens 1 jaar arbeidsongeschikt geweest zijn vóór hij het werk progressief hervat en moet bovendien toestemming gekregen hebben van zijn adviserend arts. Het is daarbij niet vereist dat de werknemer reeds van vóór zijn progressieve werkhervatting door dezelfde werkgever werd tewerkgesteld.

2. Voorwaarden voor de verhoogde premie van 1.725 EUR

De stijging van 1.000 naar 1.725 EUR per werknemer gaat niet automatisch in vanaf 1 januari 2024. De werkgever kan de premie slechts geldig aanvragen indien zowel de periode gedekt door de toelating van de adviserend arts als de effectieve werkhervatting door de invalide werknemer ten vroegste aanvatten vanaf 1 januari 2024.

3. Geldigheid

De tekst van de programmawet, intussen goedgekeurd in de Kamer, voorziet dat de maatregel in werking treedt op 1 januari 2024. De maatregel werd nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wij houden u op de hoogte van zodra dit het geval is.

Bron : Ontwerp van programmawet van 18 december 2023 nr. 3697/016, 109-110.